Gå til innholdet

Pride Tanzania

Knut Frigaard, investeringsdirektør i NMI, forteller om sitt spennende møte med en mikrofinansklient fra Tanzania.

tanzania
Sent i 2014 var NMI på selskapsgjennomgang sammen med PRIDE Tanzania, en ikke-statlig bankvirksomhet som arbeider med utlån til fattige på tvers av Tanzania. Under oppholdet besøkte vi flere kunder. Blant dem var Fridah Jack, en enslig mor med en rørende livshistorie.

Ingen sikkerhet, ingen lån
Fridah har ikke alltid vært alene om omsorgen for sine fem barn. Tidligere var hun gift med en pensjonert politimann, men familien levde i konstant frykt. Politimannen pleide å slå sin kone og barna, og i 2000 forlot han familien. Pengene tok han med seg. Fridah hadde likevel mot til å starte et forretningsforetak. Utgangspunktet var tøft, i en vanskelig tid å starte og utvikle en bedrift uten nødvendig startkapital. Til og begynne med tok Fridah kontakt med kommersielle banker, i håp om å få et lån. Men uten sikkerhet, ingen hell. I 2004 sluttet Fridah seg til PRIDE Tanzanias Arusha-gren. Hun fikk låne det hun behøvde, og virksomheten hennes begynte å vokse. Med tiden fikk hun økt låneramme og bedre ansiennitet, og i 2012 hadde Fridah opparbeidet seg nok ansiennitet til å få et Premium-lån. Hun betjener nå sitt syvende lån fra PRIDE.

Skolegang og lokal sysselsetting
I dag er Fridah lykkelig og økonomisk uavhengig. Gjennom PRIDE fikk hun muligheten til å skape sin egen suksess. Hun kunne sende barna på videregående skole, og tre av dem, Adellah, Perila og Ezekiel, videre til høgskolenivå. Parallelt klarte hun også å renovere og male huset og å koble til strøm og vann. 

Fridahs økonomi blomstret og virksomheten vokste, fra tradisjonell liten restaurant til dagligvare- og elektronikkbutikk. Nå er planen å utvide elektronikkbutikken ved å åpne ytterligere et utsalg. Virksomheten gir Fridah mulighet til å forsørge familien sin, samtidig som den gir lokal sysselsetting. 

«Kiukweli PRIDE ni Taasisi iliyobadilisha maisha yangu» har Fridah uttalt: PRIDE har forandret livet mitt til det positive».

Å tilby lån til klienter som Fridah er ikke mulig, om bankvirksomheter som PRIDE Tanzania ikke er i stand til å finansiere operasjonene sine på en god måte. Fond som NMI bidrar til dette formålet.

Knut Frigaard
Investeringsdirektør, NMI AS
 
Nordic Microfinance Initiative AS

Postadresse:
Postboks 1925, Vika, 0125 Oslo

Besøksadresse:
Rosenkrantz' gate 22, 7 etg, 0160 Oslo

Telefon: +47 22 36 22 40
Fax: +47 22 42 89 01
E-post: info@nmimicro.no
Webdesign og webutvikling: InCreo