Gå til innholdet

Kenya Women Finance Trust Bank - De fattige som bør få vår støtte 

Godfrey Kaindoh, Investment Manager, forteller om sitt feltbesøk hos låneklienter i Makutano, Kenya
KWFT bilde 1
KWFT bilde 3
previous
next
Vi møtes av faste trommeslag og dansende kvinner til kjente, tradisjonelle låter idet vi ankommer Makutano. Makutano ligger i den sørøstlige delen av Kenya, omtrent 110 kilometer fra hovedstaden Nairobi, i Matuu, som igjen ligger i fylket Machakos. Disse afrikanske danserne er en velkommen åpenbaring etter vår 2 timers reise fra hovedstaden der hovedkontoret til Kenya Women Microfinance Bank (KWFT Bank) ligger. 

Noen kvinnegrupper ble introdusert til oss for å fortelle om bidraget produktene fra KWFT Bank hadde hatt for deres tilværelse samt hvordan dette hadde hjulpet dem ut av fattigdom. Kvinnene fortalte om hvordan banken hadde bidratt med en rekke ulike produkter; lån til skolekostnader, finansiering av innkjøp av vanntanker og vannfilter for å unngå sykdommer, hus etableringslån samt en rekke andre produkter som banken tilbyr.

Etter å ha tilbrakt tid med disse kvinnene besøkte vi deretter en av klientene som går under navnet «Mama Sweetie». Hun er et godt eksempel på hvordan mikrofinansiering kan løfte mennesker ut av fattigdom. Etter å ha tatt opp et lån på circa USD 100 som hun fikk som medlem av en av en såkalt Solidarisk gruppe av kvinner i tilsvarende situasjon som henne selv, startet hun et lite grønnsaksutsalg som hun senere har utvidet med øvrige produkter som bensin- og fyringsmidler og bankagent virksomhet. Hennes etablering, og senere utvidelse av utsalget ble gjort mulig gjennom produktene fra banken. 

Mannen til «Mama Sweetie» innså også mulighetene som lå i å etablere egen virksomhet med finansiering fra KWMB, og sluttet i jobbene som regnskapsfører der han tjente USD 500 i måneden, og startet en motorsykkel transportselskap. Han startet med 1 motorsykkel og utvidet senere til 5 motorsykler med en månedlig inntekt på USD 1500. 

Paret har dessuten også kjøpt eiendom og bygd et hus gjennom KWFT Banks mikrohus produkt. «Mama Sweetie» har oppgradert huset sitt nå for tredje gang.  

KWFT Banks virksomhet har også hjulpet den øvrige familien til «Mama Sweetie». Hennes svigermor og svigerinne har også sikret seg sine egne hus gjennom de samme låneproduktene. 

Dette er kun ett eksempel ut av over 800,00 KWFT Bank klienter. Banken, som er den ledende mikrofinansbanken i Kenya, har et stort nettverk av virksomhet i de områdene der finansielle tjenester ikke eksisterer. NMI har vært en investor i KWFT Bank siden 2014. 

Godfrey Kaindoh
Investment Manager
Nordic Microfinance Initiative AS

Postadresse:
Postboks 1925, Vika, 0125 Oslo

Besøksadresse:
Rosenkrantz' gate 22, 7 etg, 0160 Oslo

Telefon: +47 22 36 22 40
Fax: +47 22 42 89 01
E-post: info@nmimicro.no
Webdesign og webutvikling: InCreo