Gå til innholdet

Reisebrev fra sikkim

Njord Andrewes, investeringsdirektør i NMI, forteller om sine opplevelser på feltbesøk hos RGVN i Sikkim i desember 2014. 
IMG_0569
DSC_0067
IMG_0514
previous
next
Mikrofinansinstitusjonen RGVN holder til i det nordøstlige hjørnet av India. De opererer i fem delstater i denne avsidesliggende delen av India, hvor de betjener nesten 200.000 låntakere. Her er 75 % av arbeidsstyrken avhengig av jordbruk, men primitive og ineffektive jordbruksmetoder fører til at innbyggerne må importere mat fra andre delstater. Etniske konflikter har i tillegg ført til at regionen er en av de mest utfordrende i landet. NMI investerte i juli 3 millioner USD i egenkapital i RGVN, for å hjelpe selskapet med å nå menneskene i dette området.

RGVN er blant svært få mikrofinansinstitusjoner som har virksomheten sin i Nordøst-India. I dag er kjerneproduktene lån til mikrobedrifter og subsidierte lån til rent vann og sanitære utbedringer samt livsforsikring. RGVN tilbyr også gratis sosiale programmer, som opplæring i økonomi, yrkesrettet trening og helsetjenester. 10 % av det årlige overskuddet i RGVN settes av til disse sosiale programmene.

Fra Vest-Benegal til Rangpo
For å nå den lille delstaten Sikkim må jeg fly inn til Bagdogra i Darjeeling i Vest-Bengal. Det er nemlig ingen flyplasser i Sikkim, og heller ikke jernbane. Dermed blir det biltur videre til Sikkim, som grenser til Tibet – et meget følsomt område. For å reise dit trengte vi et «Inner Line Permit» fra indiske myndigheter.

Jeg krysser inn til Sikkim ved Rangpo, og må registrere ankomsten på det lokale offentlige kontoret. I Rangpo har RGVN et lokalkontor, og jeg bruker anledningen til å møte distriktssjef, avdelingsleder og lånkonsulent. Denne filialen ble åpnet for mindre enn ett år siden. Jeg får også møte medlemmer i et par forskjellige grupper som har fått lån fra RGVN. Dette er kvinner i alle aldre, som har etablerte bedrifter, men som har manglet den nødvendige arbeidskapitalen for at virksomheten skulle vokse. De fleste av kvinnene bruker midlene til å etablere oppdrett av gris, dagligvarebutikker, klesbutikker samt utleie av rom – typiske virksomheter for regionen.

Fremme i Gangtok
Highway 31A ligger ved foten av Himalaya-fjellene. Herfra er det bare 90 km. til Gangtok, hovedstaden i Sikkim. På disse svingete veiene er det ofte skred, og de trenger konstant vedlikehold. På den tre timer lange kjøreturen legger vi bak oss det folk flest forbinder med India. Vi reiser til et sted der befolkningen minner mer om Nepal, selv om det også er mange buddhister og mennesker av tibetansk herkomst der. Kvelden kommer tidlig på denne tiden av året, og på reisen gjennom de dype dalene i fjellet er det vanskelig å si hvor de blinkende lysene fra husholdninger oppover fjellet slutter, og stjernene begynner. 

Jeg våkner opp i Gangtok, en liten by med 100.000 innbyggere, til en fantastisk utsikt over Kanchenjunga – det tredje høyeste fjellet i verden. Fjellet er nok så mye som 40 km. unna, men klar og ren luft gir mulighet for flotte bilder.

Møtet med Peggy
Hovedformålet med turen er å forstå utfordringene regionen står ovenfor. Dag to er dedikert til RGVN-styremøte, men jeg er heldig og får tilbringe hele dag tre sammen med RGVNs områdesjef i Sikkim: Tshering Peki Bhutia, også kjent som Peggy. Hun er en «Bhutia», men besteforeldrene og foreldrene stammer fra Gangtok.

Peggy begynte i RGVN for to år siden. Hun har så mye som ti års arbeidserfaring i samfunnsutvikling, blant annet utvikling av andelslag, utvikling av selvhjelpsgrupper til banker og ledelsestrening. Mens Peggy viser meg området har jeg muligheten til å spørre henne om jobben som gjøres på bakkenivå. Jeg blir umiddelbart imponert over henne. Hun er godt utdannet, veltalende og svarer svært åpent på spørsmålene mine.

Vi kjører østover, og ser militært personell langs veien – en påminnelse om at grensen til Kina ligger like ved. Vi passerer på lumske veier, hvor fjellet er så bratt at vi raskt forstår utfordringene ved å nå kunder som bor her.

Utfordrende område
Selv om Sikkims areal bare er litt større en Akershus, må Peggy ofte forlate sitt hjem kl. 5 for å nå filialene lengst unna. Det er en tøff jobb, men hun liker å reise, noe som gjør arbeidet enklere. Å tilbringe dagen med områdesjefen har styrket forståelsen min av alle utfordringene i regionen. Dette inkluderer språkforskjeller, kulturelle forskjeller, transportutfordringene og hvor landlig Sikkim er.
Jeg sitter igjen med et inntrykk av at Nordøst-India byr på helt spesielle utfordringer når du skal drive en mikrofinansvirksomhet. Takket være sin unike tilnærming til disse utfordringene lykkes RGVN i sine bestrebelser for å tilby verdiøkende sosiale tjenester til kundene sine. Dette er en region som vitner om stor kontrast til resten av India.


Njord Andrewes, investeringsdirektør, NMI AS
 
Nordic Microfinance Initiative AS

Postadresse:
Postboks 1925, Vika, 0125 Oslo

Besøksadresse:
Rosenkrantz' gate 22, 7 etg, 0160 Oslo

Telefon: +47 22 36 22 40
Fax: +47 22 42 89 01
E-post: info@nmimicro.no
Webdesign og webutvikling: InCreo